Facebook Andra la Mbela Ciao

duminică, 12 octombrie 2008

De la liniute la litera

Emotiile primelor zile de scoala au trecut. Toamna isi face simtita prezenta tot mai mult si ecorile sale strabat pana in sala de clasa. Tema acestui anotimp este reluata mereu iar copiii se bucura de ea. Sunt multe de discutat despre toamna : de la muncile agricole specifice , pana la ultimele tendinte ale modei de sezon. Orice discutie initiata impreuna cu cei mici devine rodnica molipsindu-se parca de bogatia acestui anotimp.

"Liniutele" sunt si ele specifice toamnei. Cu ele incepe broderia migaloasa a muncii invatatorului, cu ele incepe seria temelor pentru acasa, dar si bucuria primelor note. "Liniutele" sunt de fapt elementele grafice care vor fi folosite mai tarziu in scrierea literelor de mana. Parerea unanima este ca scrierea lor cu atentie si exersarea cu migala ii va face pe copii sa scrie frumos. Forma scrisului insa nu depinde numai de cat de mult exerseaza ei liniutele ci si de conformatia muschilor mici ai mainii, de coordonarea oculo motorie - de varsta copilului si de datele sale genetice. Multi copii au probleme cu scrisul . Pentru ei scrisul liniutelor este poate cel mai nesuferit moment al anului. De acest moment poate se leaga un refuz si o inadaptare scolara mai tarziu. Si in clasa noastra exista astfel de copii care au tot dreptul la o toamna la fel de frumoasa ca a celor care "din fire" scriu frumos. Din aceasta cauza, desi nu putem evita exersarea elementelor grafice, putem sa o facem si altfel dand si copiilor cu probleme de scriere posibilitatea de a se forma si afirma in colectiv. Din aceasta cauza la fiecare ora cand exersam scrierea, vom realiza si un desen in care sunt incluse elementele grafice predate si scris cu stiloul. Acest desen nu este mai putin important decat scrierea liniutelor contribuind la formarea deprinderilor de asezare in pagina de scriere corecta a formelor din care sunt alcatuite literele, de legare, simetrie si echilibru in pagina.

In curand , aceste exercitii se vor termina si vom incepe scrierea literelor de mana. Atunci vom culege roadele. Toamna inca nu s-a terminat; alaturi de roadele sale dulci vom adauga si primele litere in caietelele de scolar.

Bastonase : http://picasaweb.google.com/abecedar.com/Bastonase

Niciun comentariu: