Facebook Andra la Mbela Ciao

sâmbătă, 29 noiembrie 2008

Mai mult decat o invatatoare!

Am intalnit un om care m-a impresionat puternic. O invatatoare dintr-un mic oras din judetul Brasov, Rupea, care s-a implicat atat de mult in viata copiilor incat purtata pe aripile milei fata de orfani, incercand sa aline la inceput suferinta unuia dintre ei, nu s-a mai putut opri. Are acum 6 copii orfani pe care ii creste la ea acasa, impreuna cu sotul ei aflat in pensie de boala. Pentru a le oferi mai mult spatiu si o crestere frumoasa, aproape de natura, s-a mutat la casa. M-au impresionat filmele postate pe internet, imaginile, povestile copiilor, sufletul minunat al acestei invatatoare. Va invit sa ii vizitati pagina de net http://www.copilarieregasita.webs.com/
Dimineata merge la scoala si are grija de prichindei, seara vine acasa si ingrijeste 6 copii ca si cand le-ar fi mama.

Acum, de sarbatori, cand faceti curat prin dulapuri, cand observati ca o hainuta a ramas mica unuia dintre copii sau o ghetuta vi se pare prea prafuita pentru copilul vostru, e timpul sa va ganditi si la copiii orfani. Puteti sa trimiteti pe adresa acestei familii, totul va fi foarte bine folosit!

Adina, cu drag!




OPRESTE , OM GRABIT...

Trec oamenii grabiti pe o strada murdara,

Carand concentrati sacosele cu vin.
Tigarile aprinse fumega in colturile guríi,
Si se simte in aer zvarcolirea urii..
Iar vorbele curg de pe buze ca-n gara
Slobode si nude, fara perdea de in…
Cad fulgii de zapada pe-obrazul arzand
Si picurii de apa cu lacrimi infratite
Formeaza siruri lungi de perle stralucind
Ce curg spre nicaieri.
Copilarie scurta.
Ciuntita timpuriu de saracie, cearta,
De iresponsabilitate ,de oarba rautate…
Copilul priveste spre cerul ce pare
Ca plange cu el , durerea spaland
Si vagi amintiri de zambet bland
Isi cauta locul in inima si-n gand.
In aer pluteste o simpla-ntrebare
“ De ce m-am nascut eu, oare?”
Cuprins de frig, de foame si de frica,
Rascoleste-n tomberoane,
Chiar sacii grei ridica,
Sperand ca va gasi bomboane,
Sau paine, sau lapte intr.-o sticla…
Nimic ! Doar dureroasa senzatie de foame…
« De ce m-am nascut eu oare ? »
Clipeste, strivind lacrimi amare,
In timp ce trecatorii il privesc cu scarba,
Negasindu-l vrednic nici macar de-o vorba…
“M-ati intrebat de vreau sa umblu
Prin lumea voastra stramba ?
De ce eu nu am dreptul la copilarie ?
Cand cad nu ma alina nimeni, nu sufla peste rana
Soptind cu drag <
Saruta pruncul cum doar ea stie
Dispar dureri si lacrimi…si-s ingerii o mie…>>
De ce eu sufar si nimeni nu o stie ?
De afla cineva raspunsul, as vrea sa stiu,

Sa nu mai simt durerea in sufletu-mi pustiu.
Dorinta mea e mica : sa fiu privit cu drag,
Sa merg la scoala, iar mama sa ma astepte-n prag.
Sa am un caine mic, sa ma joc cu el
Si daca e posibil, sa am si-un motanel… ‘’
Fulgii albi si desi cad acoperind gunoaie,

Copilul langa zid genunchii isi indoaie.
Ii este frig, si foame…dar nu-i mai este frica:
Ingerii trimisi de mama, pe brate il ridica.
Stia ca se-mplineste o dorinta vie
Plansa-n rugaciunea scrisa pe hartie…
Langa zidul ud, murdar , mucegait,
Un baietel in zdrente, ce pare adormit
Zambeste tainic, cu buze vinetii,
Jucand in hora inocent, cu toti ingerii.
In pumnul strans, pe o hartie mototolita
E scrisa rugaciunea…
Dorinta-i e-mplinita…
Trec oamenii grabiti pe o strada murdara,
Carand concentrati sacosele cu vin.
Tigari aprinse fumega in colturile guríi,
Si se simte in aer zvarcolirea urii..
Iar vorbele curg de pe buze ca-n gara
Slobode si nude, fara perdea de in…
Opreste, om grabit, din goana ta prin lume,

Priveste-n jur si vezi, durerea n-are nume !
Ea poate zace-n sant sau la volan modern
Si-asteapta doar o sansa.
E un adevar etern:
Ca fiecare om are privilegiul ( doar sa vrea )Sa fie inger pazitor,anonim, cuiva….
( Simonescu Dana - ianuarie 2008 )

vineri, 21 noiembrie 2008

O felicitare, un gand curat!

Tomek locuieste in Polonia si are 9 ani. Este un baietel simpatic si, ca toti copiii iubeste jocul, casuta unde locuieste, isi iubeste colegii, parintii si bineinteles pe Mos Craciun. Spre deosebire de alti copii de varsta lui insa stie ca aceste lucruri din cauza bolii sale vor avea in curand un sfarsit. Se afla in faza terminala, colegii i-au pregatit o surpriza. Impreuna cu doamna invatatoare, s-au gandit sa adune pentru Tomek o multime de felicitari din toate colturile lumii. Am trimis si noi din Romania un gand bun, pe care l-am confectionat cu multa concentrare, maini micute, si ajutandu-ne unii pe altii la ora de Abilitati practice astazi.

Luni vom pune plicurile la posta impreuna, dupa ce le vom orna frumos cu multe stampilute cu mosi, braduti, clopotei, ingerasi, cu adresa timbru si multa, foarte multa dragoste.

Aici ii puteti vedea pe copii la lucru azi:















































vineri, 14 noiembrie 2008

Test la Limba romana

Azi am dat un test la limba romana. Punctajul maxim - 50 de puncte-. Au reusit sa ia intre 45 si 50 de puncte 12 copii din clasa, intre 30 si 44 de puncte 11 elevi si un elev a obtinut sub 30 de puncte. S-au evaluat : identificarea corecta a silabei "ma" in diferite cuvinte, transcrierea cu litere de mana a literelor, silabelor si cuvintelor scrise cu litere de tipar, identificarea pozitionarii silabei "ma" in diferite cuvinte si identificarea literelor de tipar invatate.

Scolareii au fost foarte nelinistiti azi si ieri multi dintre ei au primit avertismente pentru comportament necorespunzator.

Este interzis sa alerge pe hol in timpul pauzelor, sa vorbeasca neintrebati in timpul orelor ( pentru a nu-si deranja colegii).

Vom organiza o sedinta cu parintii joi 20 nov, ora 17, la care vom discuta pe langa aceste aspecte si proiectele viitoare precum si organizarea serbarii de iarna.

Copiii care au simbolul cu "papagalul" pe lucrare sau pe caietele au primit avertisment pentru ca au vorbit in timpul predarii sau testarii.

miercuri, 12 noiembrie 2008

Test la matematica

Astazi a fost o zi grea dar si plina de satisfactii pentru scolarei pentru ca au cules roadele muncii lor din primele luni de scoala. Am dat un test de 50 de minute la matematica alcatuit din 70 de subpuncte grupate in 14 tipuri de exercitii. Testul a adus cate 100 de puncte pentru 7 elevi din clasa.
La Lb Romana am repetat silaba "ma" si am citit fiecare lectia din abecedar. Din nou am avut ocazia sa imi para rau ca nu am luat camera de filmat la scoala, dar o sa o fac vineri cand ii ascult la citit lectia urmatoare ;)

Un exercitiu interesant a fost acela cand si-au facut cadou cate un "tablou" al lui "ma" unul altuia. Cel care a reusit sa stranga cele mai multe astfel de tablouri de la ceilalti copii a fost premiat cu un premiu de popularitate. Azi premiul a fost castigat de Ami la fete si de Angelo la baieti :) Toate aceste desene au fost fixate apoi de copii pe avizierul de polistiren din stanga tablei.



Mai jos este fotografiata tabla in diferite lectii de saptamana aceasta.





luni, 10 noiembrie 2008

Fotografii cu scolarei


Vreti sa vedeti cat au mai crescut scolareii dupa o vacanta binemeritata? Iata-i aici concentrati la construirea unor cuvinte ce-l contin pe "a" cu ajutorul alfabetarelor. E de remarcat ca dupa ce se plictisesc de construit cuvinte se apuca de constructii serioase ( foarte complicate - adevarate castele din cuburi ) - ceea ce e foarte bine pentru ca au de lucru pana termina cu totii.

http://picasaweb.google.com/abecedar.com/DupaOVacantaBineMeritata

Numarul si cifra 6- Luni 10 nov.2008



Azi am invatat despre numarul si cifra 6. Pornind insa de la celelalte cifre sinumere invatate. Copiii au avut ocazia sa se "intreaca" in rapiditatea cu care reuseau sa identifice numarul corespunzator semnelor facute de invatatoare - ne-am imaginat chiar ca ne aflam intr-o tara muta si am incercat sa ne facem intelesi .... gasind noi modalitati de a arata cifrele fara sa folosim mainile, nici gura . Ingeniosi, copiii au gasit diverse modalitati - batai din picior, din palme sau din barbie. La fel am facut operatii cu numere si in sfarsit am ajuns la cifra 6. Cu aceasta ocazie i-am anuntat ca am cateva stampilute de pus pe foilelor : soare pentru scris frumos si copii cuminti , purcelus pentru greseli , un papagal galagios pentru cei care vorbesc mult si fara rost, si un cangur pentru cei care mai sar pe holuri.

La lectia de cunoasterea mediului am cercetat calendarele naturii - cateva m-au impresionat prin acuratete ( felicitari parintilor) si le-am amintit copiilor ca pana la sfarsitul anului le avem de completat si vom primi una dintre notele la cunoasterea mediului chiar pe aceasta lucrare - le strangem constiincios pe toate astfel incat la sfarsit de an scolar vom avea un adevarat calendar.

LA muzica : am invatat cantecelul lui A , chiar l-am scris la tabla si am incercat o copiere pe foi. recordul l-au stabilit de data aceasta Arina si Andrei P. care au reusit sa scrie in proportie de 80 % cantecelul. Le-a placut foarte mult lectia de muzica.

La Educatie fizica am continuat exercitiile de organizare a formatiei de gimnastica si a coloanei de copii au progresat foarte mult de la primele ore sunt mult mai organizati si constiinciosi la lucru. La sfarsitul lectiei ne-am jucat 15 minute "Tara , Tara, vrem ostasi! ocazie cu care i-am observat cat de frumos s-au jucat si mai ales i-am admirat pentru faptul ca au devenit atat de usor prieteni.

joi, 6 noiembrie 2008

Vacanta s-a terminat!

Dupa o ultima zi plina de emotii - caci am avut musafiri si apoi o vacanta binemeritata, ne-am reintalnit la scoala. Stefan, un baietel simpatic, a devenit noul nostru coleg si repede ne-am imprietenit cu totii, trecand la treaba: saptamana aceasta am invatat numarul si cifra 5 , scaderea, sunetul si litera a. Am facut multe exercitii de citire si de scriere, dar mai ales ne-am adus aminte cu drag de vacanta, povestind multe chiar si in timpul orelor de curs.

Testul la adunari si scaderi in concentrul 0-5 a fost trecut cu brio de toti copiii. Hakan - care a incurcat piticii intre ei a reusit sa rezolve pana la urma in pauza toate exercitiile corect si Emel, care nu a scris rezultatul - sa nu greseasca- a rezolvat oral exercitiile castigand mai multa incredere in ea insasi.

Litera a mic de tipar a fost foarte interesanta pentru copii, pentru ca, desi mica, ea a ocupat o tabla intreaga ;) si mai ales pentru ca a adus copiilor castigul in intrecerea cu D-na invatatoare care nu a reusit sa scrie la tabla toate cuvintele dictate de copii.

Cifra 5 a fost de asemenea foarte hzlie pentru ca a pus-o pe Doamna invatatoare in situatia de a sari cu avant pentru a ajunge de la 0 tooocmai la 5 ( pentru a numara din 5 in 5) . Inca mai sunt copilasi care il scriu pe 5 in oglinda si pentru ei vom face cateva exercitii suplimentare.

Azi am invatat printre altele sa il scriem pe a mic de mana si am compus impreuna un text pornind de la imaginea din abecedar.

Teme: 2 randuri de a mic de mana
Exercitiile din culegerea de matematica pana la lectia numarul si cifra 6.

Revin cu fotografii si scanari din timpul saptamanii ;)