Facebook Andra la Mbela Ciao

luni, 30 martie 2009

O poezie despre scolarei

In cateva randuri doresc sa va impartasesc bucuria mea de azi vazand progresul pe care scolareii l-au facut. O frumusete de nedescris si o bucurie extraordinara li se citeste in ochisori, momente unice pe care nu le pot descrie in cuvinte.

Am compus, asadar, azi aceste versuri fiind inspirata de jocul lor:

NE jucam de-a iarba si de-a vantul,
De-a raul si de-a pamantul.
de-a samanta si de-a zapada...

Ne jucam,
Invatam sa traim impreuna
intr-o lume mai buna
O lume de vis si candoare
Unde, se intelege, JOCUL este rege

Ne jucam intruna
de-a soarele si luna
de-a ziua si de-a noaptea
de-a strigatul si soapta
Si, desi parem distrati, suntem foarte ocupati
Jocurile noastre sunt TREBURI SERIOASE.


Iata si rezultatul jocului din fiecare zi. http://picasaweb.google.com/abecedar.com/PrimavaraDictare

miercuri, 25 martie 2009

Dictare inedita

Am exersat pana acum scrierea pe orice suport ( cu liniatura sau fara, diferite marimi ale colii). Dictarea de azi a durat mai mult pentru a le da ocazia elevilor sa scrie un text integral. Textul le aduce aminte de gradinita, prilej de multe povestiri hazlii si mai ales de conversatii pline de lanturi cauza-efect. Un text atat de iubit a devenit azi motiv de dictare, dupa sarbatoarea celor doua flori de primavara - Tina si Andra care au implinit azi 7 si 8 ani.
Am facut comentarii la fiecare dictare. In afara greselilor tipice putem observa cat de mult si frumos au scris scolareii in numai 20 de minute ( nu uitati ca sunt clasa I si au invatat sa scrie cu litere de mana de numai cateva luni).

luni, 23 martie 2009

Semestrul 2

Am reusit sa invatam multe lucruri noi. Si, pentru ca am fost asa de ocupati cu invatatul, nu v-am mai tinut la curent si pe internet cu ce facem.

In luna martie am dat si prima noastra autodictare cu o poezie frumoasa despre mama. Autodictare pe care ne-am corectat-o apoi singuri, cu ajutorul abecedarului, si trei dintre noi, scolareii, au reusit sa scrie fara absolut nicio greseala poezia, sau sa corecteze toate greselile facute, dupa abecedar.

Un exercitiu excelent pentru a ne obisnui sa scriem idei si cuvinte frumoase cu literele pe care le cunoastem, sa folosim corect semnele de punctuatie si regulile de asezare in pagina.

La matematica am incheiat un capitol foarte important : Adunarea si scadrea numerelor in concentrul 0-30 fara trecere peste ordin. Pentru a intelege mai bine, am folosit o poveste draguta tot cu piticii din lumea matematicii :

"Pe cand piticul Plus si piticul Minus se ocupau de lucrul in camara cu minunatii, un pitic batran cu o barba lunga vine si le da o idee despre cum ar trebui sa fie organizata treaba in camara pentru ca toate sa fie mai usor de numarat acolo. Era Piticul Inventator. Auzind de ideea lui Imparatul il chema la palat pentru a-l pune sa aiba grija de vistieria regala care era plina de diamante.
Ideea era simpla : tot cate 10 pietre pretioase sa fie puse intr-un saculet care sa fie bine legat la gura pentru ca nu cumva sa se rastoarne din el vreun diamant. Zece astfel de saculeti urmau sa fie pusi in ladite bine inchise, si 10 astfel de ladite in camari subterane ale caror usi sa fie inchise cu cate 7 lacate. Astfel fiind totul organizat in saculeti , ladite si camarute, era mai usor de numarat. Cand piticul avu nevoie de un Pitic Ajutor la treaba ii facu acestuia un pergament pe care ii scrise regulile. "

Pergamentul cu saculeti si numere fu facut spre aducere aminte, numai cu numerele de la 10 la 30 .
Asa ne-am jucat in clasa socotind cu saculeti de carton si diamante facute din confeti colorate pana cand am reusit sa stapanim in imaginatia noastra mecanismul de calcul.

Dupa mult exercitiu am devenit chiar mai buni la calcule cu diamante decat Piticul Inventator.
Asa se face ca la evaluarea finala numai 4 dintre noi au luat calificativul Bine si acestia numai pentru ca au fost probabil cu gandul la primavara frumoasa care a venit sa ne bucure sufletele.

Acum pentru fixarea cunostintelor, in fiecare zi facem antrenament mintal precum sportivii de performanta, si in fiecare zi socotim si iar socotim. Ne-am propus ca peste doua saptamani niciun copil din clasa sa nu mai faca greseli din neatentie la calculele cu diamante....

Azi am scris o scrisoare pentru doamna invatatoare, da, nu va vine sa credeti? Am scris cat de mult ne place matematica, muzica, desenul, educatia fizica, si cat de tare nu ne place sa scriem. Asa ca am pus-o pe doamna invatatoare pe ganduri... cum sa ne faca ora de scriere mai atractiva.

Noi, scolareii cei isteti , va dorim o primavara frumoasa si plina de veselie.